[O2] rozrząd wymieniać czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Solin
    Classic
    • 2013
    • 1

Zamieszczone przez Chris11
    Mój odpala bez wibracji
    Chodzi mi o start przy naprawdę dużym mrozie, przynajmniej minus 15. Wtedy też pracuje bez wibracji?

[ Dodano: Pią 03 Lut, 12 16:10 ]
    Zamieszczone przez hotrain
    Po kilku minutach ruszyłem ale przez 20-25 minut auta jakby "nie jechało"
    Też mam takie spostrzeżenia, więc może to akurat normalne. Niepokoją mnie te wibracje najbardziej.
  • kingway
    Classic
    • 2011
    • 4

Witam, kupiłem octavie 2 ma 125tys przebiegu serwisowana do 70tys nastepne poltora roku nic i zawitala do mnie. Nie wiem czy wymienic rozrzad bo wydaje sie byc dobry, nic nie piszczy ani nic. Idealnie pracuje. Stad moje pyt co ile powinien byc wymieniany rozrzad? Bo wychodzilo by na to, ze powinien byc wymieniony przy jakis 90tys?
    i jeszcze drugie pytanie... komputer nie pokazuje mi ile pali na 100km tylko ile przejezdzam na 1litrze paliwa albo cos zle naciskam? pozdrawiam

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

jeśli kupiłeś auto i nie masz pewności co do wymiany to lepiej to zrób

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kingway, jaka wersja, jak jest maxi to ustawiasz na manetce z boku średnie spalanie albo w danej chwili

jeśli chodzi o rozrząd to jeśli masz 100% pewności że wymieniony to zostaw
        wymienia się około 90-100tyś, a po 2007 roku przedłużyli do chyba nawet 135tyś ale ja w to nie wierzę
        Ja u siebie miałem tylko pasek wymieniony

Komentarz

• słoń
          Elegance
          • 2010
          • 777

rozrząd wymieniaj.nie ma co ryzykować

a jeżeli chodzi owyświetlanie spalania to widziałem takie coś u gościa z Danii w jego Touranie.tak że albo masz wersje duńską całego auta albo licznik.może w Anglii też podają w ten sposób spalanie.tego nie wiem. a to wskazywałoby na jakiegoś "anglika".to autko jako nowe było kupione w Polsce?? chyba nie?

Komentarz

• kingway
            Classic
            • 2011
            • 4

autko z francji, wyprodukowane w czechach i nie umiem sie polapac przy tej francuskiej ksiazce obslugi :P full opcja procz navi, rocznik 2005 model 06

Komentarz

• wielb
              Ambiente
              • 2011
              • 188
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Wymieniaj. Jak nie wiesz co się działo z autem to wymieniaj. Lepiej stracić trochę PLNów niż silnik.
              O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• Lucky24
                Ambiente
                • 2010
                • 102

Re: rozrząd wymieniać czy nie?

Zamieszczone przez kingway
                i jeszcze drugie pytanie... komputer nie pokazuje mi ile pali na 100km tylko ile przejezdzam na 1litrze paliwa albo cos zle naciskam? pozdrawiam
                U mnie w ustawieniach maxidota można zmienić, aby komputer pokazywał ci spalanie paliwa w litrach na kilometry, więc spróbuj poszperać w ustawieniach. Jeśli się nie mylę, to aby to zmnienić to musisz wejść w Setup (ustawienia), a następnie w Units.

Komentarz

• dahrek
                  Classic
                  • 2011
                  • 3

wymieniaj rozrzad bo ona nie ma 125 tysiecy, podaj tak wogole daty produkcji i pozniej daty serwisow wpisanych z przebiegami

Komentarz

• wiking
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 117

Witam ja z tej samej beczki wymieniac czy nie 5 lat i 67 tys pierwszy właściciel pozdrawiam

Komentarz

• picia136
                      Rider
                      • 2011
                      • 374

Lepiej wymień nie są to aż takie koszty a zawsze bezpieczeni. Ja wymieniałem 2 tygodnie temu na orginałach rozrząd + pompa wody to koszt z robocizną ok 1250zł dodam że mam silnik 2 litry. Czyli w 1,9 będzie taniej
                      Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

wymieniaj rozrząd i nawet się nie zastanawiaj
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• hsurim
                          Elegance
                          • 2006
                          • 788
                          • Kia
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Teoria głosi: co pierwsze - 5 lat lub 90 kkm.
                          Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

...Olej, filtry i kompletny rozrząd - te koszty powinny być z góry wkalkulowane w cenę zakupu używanego samochodu.
                            Niezależnie od rocznika i przebiegu.

Komentarz

• kingway
                              Classic
                              • 2011
                              • 4

okej teraz następne pytanie czy komputer nie powinien podać kiedy jakie naprawy, wymiany zrobić? bo mam km spalania bak i cos tam z naprawa? albo czy wyjdzie jak podlacze pod komputer lapka co kiedy bylo robione?

Komentarz

• voytek
                                Rider
                                • 2010
                                • 480
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Voit
                                ...Olej, filtry i kompletny rozrząd - te koszty powinny być z góry wkalkulowane w cenę zakupu używanego samochodu.
                                Niezależnie od rocznika i przebiegu.
                                Dokładnie tak.
                                Do tego dodałbym płyn w układzie chłodzenia i płyn hamulcowy - ten ostatni powinno się wymieniać co 2 lata (wiele osób o tym zapomina). Koszt niewielki, a ma wpływ na bezpieczeństwo.

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 16:26 ]
                                Zamieszczone przez kingway
                                czy komputer nie powinien podać kiedy jakie naprawy, wymiany zrobić?
                                Komputer przypomni Ci tylko o terminie przeglądu, nie podaje terminu wymiany konkretnych materiałów eksploatacyjnych (zapali się chyba kontrolka, jeśli okładziny hamulcowe będą zbyt cienkie, ale tego nie jestem pewien, zajrzyj do instrukcji). W założeniach masz jechać do serwisu na przegląd i serwis ma wiedzieć, co przy jakim przebiegu trzeba wymienić. To tyle teorii

Komentarz

• dab
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 117

Zamieszczone przez wiking
                                  Witam ja z tej samej beczki wymieniac czy nie 5 lat i 67 tys pierwszy właściciel pozdrawiam
                                  Witam,
                                  mam podobny przypadek, bo: 6 lat i przebieg 83kkm i po wielu rozmowach z serwisami ASO i nie tylko doszedlem do wniosku, ze wymieniam nie czekajac do 90kkm.
                                  Pewnie by wytrzymal ale skoro jest jakiekolwiek ryzyko, ze moze strzelic pasek to nie ma co sie zastanawiac wiecej tylko wymieniac. Dla mojego silnika koszt wymiany 250zl i czesci - zamienniki firmy INA 350zl (z pompa).
                                  600zl i na pare lat spokoj, przy okazji wymieniam plyn G12 na nowy.

PS. Przy okazji, czy Octa II na czujniki zuzycia klockow hamulcowych?
                                  pozdrawiam
                                  dab

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

kingway, wymień wszystkie płyny i będziesz miał z głowy. Rozumiem, że chcesz ciąć koszty, ale pytanie czy wymieniać czy nie to jak zadanie sobie pytania czy umyć ręce po grzebaniu w silniku...
                                    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• kingway
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 4

ok już wszystko zmienione wraz z tulejami na wahaczach
                                      teraz pytanie właśnie co do zużycia hamulców znajomy mówi, że trzeba by wymienić w książce doczytałem się, że komputer zasygnalizuje... ale coś nie pokazuje a na moje oko przód ma jeszcze z 10kk do przejechania no a tył można by wymienić bo już hamuje nie to co powinno a sygnalizacji dalej brak
                                      aha i jeszcze problem z zapalaniem, tzn na zimnym pali na dotyk a przy rozgrzanym silniku trzeba kręcić w czym może tkwić problem?

Komentarz

Pracuję...